četvrtak, rujna 17, 2009

PUT NA VRIJEME!





Ne, ovaj post nije ni o kašnjenju niti o nekim stvarima koje prve padnu na pamet pri spomenu vremena ili puta. Ovaj post je o jednom broju. Jako velikom. Čak najvećem kojeg se ovog trenutka mogu sjetiti.


Priča ide ovako: htio sam zamisliti neki veliki broj. Ogroman. I još veći od njega. Neki realan broj koji bi predstavljao onaj famozni matematički beskonačno. Neki jako veliki broj bi bio npr 1000^1000, što je puno više od broja atoma u vidljivom dijelu svemira (barem 10^80) ili Avogadrove konstante (mislim 6.022*10^23). No čim ga mogu zapisati kao puno^puno, taj broj je jako dosadan. Jer je beskrajno statičan. I uvijek taj broj mogu pomnožiti nekim drugim da dobijem puno veći, ali jednako dosadan i statičan broj. Zato je ideja bila uzeti neki dinamičan broj, kao broj bakterija. Jer nije isto reći broj bakterija sada i pred dvije godine, kad je bio puno manji..


I tako sam došao do tog famoznog broja, put na vrijeme! (put^vrijeme!). Sad ću redom opisati dijelove tog broja, počevši, naravno, od najjednostavnijeg. Vrijeme je broj (u sekundama) koji je prošao od početka do sad. Dinamičan je jer svake sekunde raste za 1, i skupilo se dosta tih sekundi u tih 14ak milijardi godina. Put je pak puno zanimljiviji broj. To je ukupna udaljenost koja je dosad prijeđena, mjerena u metrima. Ali se u taj prijeđen put ubraja svako gibanje i titranje bilo kojeg elekrona, atoma, molekule.. pa do galaksije i šire. I sad je već jasno da je taj broj nemjerljivo veći nego kad se počeo pisati ovaj tekst. I još da objasnim zadnji dio tog divnog broja, !. Uskličnik nije tu da bi naglasio frazu, on je sastavni dio broja, i predstavlja faktorijelu. Ako se netko ne sjeća, n! je umnožak svih brojeva od 1 do n, tako da je npr 10!=1*2*3*4*5*6*7*8*9*10=3628800. 


Tako je put na vrijeme! jedan zaista velik broj. Ni u jednom trenutku ne može biti manji nego u prethodnom, a stagnirat može jedino ako se potpuno zaustave i vrijeme i kretanje. I iako znam da je vrijeme na put! daleko veći broj, taj broj mi se ne sviđa ni približno toliko, prvenstveno zato što zvuči kao neki tipfeler (jel trebalo pisati vrijeme je ZA put?)..


Taj broj bi se, koristeći ustaljene simbole (fizika i matematika) mogao jednostavno zapisat kao s^t!.


Dakle, živio s^t!.


P.S. Izbjegavanje trećeg slova po redu nije mi predstavljalo nikakav problem. Isto se redom nastavlja i u narednim postovima. 

2 komentara:

  1. niulidilu ne bi pomislila da da si to ti:):)

    ja inace imam problema sa slovima u abecedi i sa gramatikom uopce, tako da od ovog posta nadalje velike su sanse da necu ni skuzit koje to slovo fali, jer ... eto..

    uglavnom ovaj post mi je zakon i svida mi se ovaj beskonacan totalno ne statican broj!!

    saljem pozitivne misli za inspiraciju i da te slova koja ne trebas tih dana izbjegavaju sama od sebe;)!

    OdgovoriIzbriši
  2. hej *tillie*, fala na lijepom komentaru ;)

    u samom tekstu se naravno ni ne bi trebalo kužiti da fali neko slovo, ali to malo škripi u prvom.. ali buš definitivno skužila kad dođem do 'e' posta ;)

    OdgovoriIzbriši