petak, studenoga 16, 2012

DAN NEVINOSTI

Nakon dana nezavisnosti (zaboravih točno kad se obilježava) i dana neovisnosti (zaboravih točno kada se obilježava), pravi je trenutak da se uvede i treći državni blagdan na '-ne' - dan nevinosti.

Dan nevinosti, koji slavi nevinost Hrvatske, slavit će se 16.11., na dan kad su generali napokon dočekali oslobađajuću presudu. 16.11. tako će postati novi neradni dan. Sretan dan nevinosti!

Nekad davno, do pred cca 10 godina, 16.11. se slavio i kao Dan grada Zagreba, jer je na taj dan 1242. naš frend Bela IV. napisao Zlatnu bulu te je Zagreb postao slobodni kraljevski grad. Definitivno dan dostojan da ga se slavi kao Dan grada Zagreba. No on to više nije. U uži izbor za proslavu Dana grada bi došli i dan Ladislavova  osnutka zagrebačke biskupije iz 1094., ali se ne zna točan dan, pa čak ni ta godina (1094.) nije sigurna, jer se osnutak dogodio 1093., 94. ili 95., pa se uzelo srednju godinu. Da stvar bude gora, osnutak biskupije nije podržao papa Urban II, prijatelj Hrvata,  pa se Ugarski kralj Ladislav obratio protupapi koji je ispravu potpisao (ako je uopće postojala, jer nije sačuvana).. Drugi kandidat za Dan grada bi bio 7.9., jer su se na taj dan 1850. ujedinili Gradec, Kaptol i Vlaška Ves u grad Zagreb. No to nije Dan grada Zagreba. Dan grada Zagreba je 31.5., jer je na taj dan 1731. bio veliki požar i pola Zagreba je izgorilo.

No dobro, bilo kako bilo, 16.11. je sad zauzet; i još jedanput: sretan dan nevinosti.

P.S. u 18. post je bez 18. slova abecede.

Nema komentara:

Objavi komentar