utorak, studenoga 15, 2011

DVE EUROPE



Zadnjih dana se puno priča o dve Europe, i, moram se složit, zaista imamo dve Europe. Ona gore, i ona dolje. Ona na vrhu, i ona na dnu. Dok ona prva radi, ova druga ljenčari. Svima to mora bit očito.

Ali ne mora svima bit očito da te obe Europe govore njemački.

Imamo odličan dokumentarac u nastavcima za ovu prvu, mislim na RTL-u. I za ovu drugu, mislim na NovaTV. Ali, naravno, imamo i problem- oba dokumentarca idu istovremeno, pa se ne možete informirati dovoljno.

Da vas malo informiram, probat ću vam opisat obe Europe u ovom tekstu ispod.

Dakle, prva Europa se nalazi u samom centru njemačkog (germanskog) govornog prostora. Tamo su ljudi izrazito radišni, pa puno i zarade. Kako tamo ima puno novaca, ima i puno lopova. Ne ovih naših sitnih kriminalaca, nego fakat ozbiljnih, radišnih lopina. Ti će i ubit za pare!
Ali, oni su za te gadne kriminalce i spremni- obučili su posebnu 'polizei s autobahna', iliti po naški- Cobra11. E ti su stvarno super momci, nema tog kriminalca da ga ovi ne mogu sredit.
Ma ta prva Europa, oni su za 5, tamo vlada pravo blagostanje.. Iako ga se gore treba zaradit.

Druga Europa, ona periferna, nalazi se dolje (na karti), na samom rubu njemačkog (germanskog) govornog prostora. Bliže nama. Em fizički em po mentalitetu. Naime, oni su ljeni. Niš ne rade. Nikad. Pa niš ne mogu ni zaradit.
Ma dobro, nešto rade i zarade, ali ne tako puno. Ali- di nema dima, nema ni vatre. Iliti, kako nema (toliko) para, nema ni (toliko) lopovluka.
Ta druga Europa.. tamo su svi tak pošteni da sve lopine sam samcat sredi, ni manje ni više nego- cucak, inšpektor Rex.
Ma ta druga Europa, oni su za 5, tamo vlada pravo blagostanje.. A dolje ga se ne treba ni zaradit.

Dakle, dragi ljudi, ulazimo li mi u prvu ili drugu Europu, onu gore ili onu dolje, totalno nebitno. Kako vidite, obe Europe su super. Samo blagostanje tamo vlada.

Europa, tu pripadamo.






P.S. 14. post, naravno, nema 14. slova

1 komentar: